Ako si vybrať kuchynský mixér?

Ktorý mixér si vybrať

Aký kuchynský mixér kúpiť?

Ako si vybrať dobrý kuchynský mixér? Krátky rozbor našich potrieb určite pomôže pri rozhodovaní. Pred kúpou stojí za zváženie, na aké účely bude prístroj slúžiť a aký typ vybavenia (kuchynský mixér s misou alebo bez nej) bude v našej situácii najlepší.



Čo je to kuchynský mixér?

Kuchynský mixér je elektrické zariadenie, ktoré sa v kuchyni používa predovšetkým na prácu pri šľahaní a miesení hmôt na rôzne druhy cukroviniek, ako sú torty, muffiny alebo torty. Nie je to však jeho jediná aplikácia – dobre poslúži aj pri varení polievok, príprave cesta na palacinky, torty a koláče, ako aj pri miešaní vajec na miešané vajíčka či omelety.

Kuchynské mixéry sa vyznačujú predovšetkým jednoduchou obsluhou, ľahkosťou a praktickosťou, ako aj relatívne vysokým výkonom, ktorý sa hodí pri kulinárskych prácach a experimentoch. Dnes na trhu dominujú hlavné svetelné zariadenia s elektrickým pohonom, avšak - nebolo tomu tak vždy.



Ručný kuchynský mixér - niekoľko zaujímavých faktov

Prvý ručný mixér s pohyblivými metlami na šľahanie vajec si nechal patentovať v roku 1856 americký klampiar Ralph Collier. Jeho vynález sa stal inšpiráciou pre nasledujúcich vynálezcov, ktorí vytvárajú a patentujú nové zariadenia. Zakladateľom prvého elektrického mixéra je Rufus Eastman – americký vynálezca, ktorý svoje zariadenie predstavil v roku 1885. Vynález prvého stojanového mixéra sa však pripisuje Herbertovi Johnsonovi – už v roku 1915 bol jeho prístroj s objemom 80 litrov štandardnou výbavou väčšiny pekární a v roku 1919 sa vyrábal aj ako domáca verzia.



Mixér s miskou alebo bez nej? Alebo možno planetárne?

Vráťme sa do súčasnosti a poradíme, na čo si dať pozor a na čo pri kúpe kuchynského mixéra myslieť . Pred kúpou sa oplatí posúdiť vhodnosť mixéra do kuchyne a zvážiť, na aké úlohy ho budeme používať. Je už známe, že všetci ľudia, ktorí radi pečú koláče, torty a všetky druhy pečiva, sa nezaobídu bez kvalitného mixéra. Preto sa oplatí zvážiť frekvenciu používania ako aj účel prístroja, teda premyslieť si, na akú prácu bude mixér slúžiť. Prístroje možno rozdeliť na ručné mixéry s miskou alebo bez nej.



Ručné mixéry bez misy - ideálne pre malé práce

Ručné mixéry sú ľahké a ľahko sa používajú. Budú sa hodiť hlavne ľuďom, ktorí budú zariadenie využívať sporadicky. Tieto typy zariadení nemajú napevno zabudovanú misu, takže ak chcete miesiť cesto, môžete použiť vlastnú nádobu. Na čo si dať pozor pri výbere zariadenia? Je dobré mať tyčový mixérmal na to moc. Pre ľahšiu prácu je ideálny výkon nad 250 W, pre náročnejšie úlohy sa oplatí vybaviť prístrojom od 400 W a vyššie. Pri tomto type výkonu sa bude hodiť aj funkcia regulácie otáčok, vďaka ktorej ľahko prispôsobíme rýchlosť konkrétnej úlohe. Pozornosť sa oplatí venovať aj hrotom, ktoré sú na mixéri pripevnené – slúžia na rôzne účely (miesenie, mixovanie, trenie či mixovanie), preto sa v tomto prípade oplatí dodržiavať zásadu „čím viac, tým lepšie“.



Ručné mixéry s miskou - keď to vezmeme vážne

V tomto prípade má kuchynský mixér v súprave vyhradenú spolupracujúcu misu, ktorá má svoje miesto v kryte. Tieto typy mixérov budú užitočné pre ľudí, ktorí často varia alebo pečú. Stačí pridať ingrediencie do mixovacej nádoby, nastaviť vhodný režim a... je to pripravené. Môžete relaxovať alebo sa venovať iným kuchynským povinnostiam. Ručný mixér s miskouje to zariadenie na ťažšie úlohy, preto musí mať patrične väčší výkon, ktorý zvládne napríklad miesenie veľkého množstva cesta (ideálne by bolo nad 1200 W). Pri výbere zariadenia sa oplatí venovať pozornosť aj kapacite misy, príslušenstvu pripevnenému k mixéru, ako aj rýchlosti a prevádzkovým režimom (užitočný môže byť najmä pulzný režim - ideálny, keď daný produkt vyžaduje postupné mixovanie resp. brúsenie).

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz