Pozrite sa na základné rozdiely
Rozhodli ste sa pre zdravé stravovanie? Ak áno, vaša strava musí byť plná vitamínov, čerstvo vylisovanej šťavy z ovocia a zeleniny! Na doplnenie denného jedálneho lístka o túto zdravú pochúťku - budete potrebovať to správne vybavenie: tradičný odšťavovač alebo čoraz obľúbenejší odšťavovač. Viete aký je rozdiel medzi týmito zariadeniami? Prečítajte si článok nižšie a presvedčte sa, ktoré vybavenie splní vaše očakávania!
šnekový odšťavovač
Hoci je šnekový odšťavovač spojený s obľúbeným citrusovačom – oba prístroje si netreba zamieňať. Ten prvý možno s úspechom použiť nielen na pomaranče či grapefruity, ale aj na väčšinu zeleniny a ovocia, dokonca aj na listovú zeleninu (napríklad šalát či špenát) či klíčky. Oproti klasickému odšťavovaču - odšťavovač má inú štruktúru, iný princíp fungovania a teda aj oveľa väčšiu účinnosť.Ako funguje šnekový odšťavovač?
V prípade šnekového odšťavovača je technológia odšťavovania založená na postupnom a veľmi presnom odšťavovaní zeleniny a ovocia pri nízkych otáčkach (cca 80 - 100 otáčok za minútu). Hriadeľ závitovky nereže, ale drví surovinu a následne nastrúhanú dužinu lisuje na site. Takto získaná šťava je jemne zakalená, no je bohatá na vitamíny a minerály.Výhody a nevýhody šnekového odšťavovača
Hlavnou výhodou šnekového odšťavovača je množstvo a kvalita vylisovanej šťavy. Pomalé otáčanie závitovkového hriadeľa zabraňuje vzniku vysokej teploty, ktorá stráca cenné živiny zo šťavy. Odšťavovač je bohatší na minerály, vitamíny a aktívne enzýmy. V chladničke ho možno skladovať až 72 hodín, je oveľa chutnejší a rozmanitejší, pretože šnekový odšťavovač umožňuje získať šťavu zo širokej škály zeleniny a ovocia. Šnekový odšťavovač sa navyše vyznačuje tichým chodom, takže ho môžete používať bez obáv, že bude rušiť pokoj ostatných členov domácnosti. Nepochybnými nevýhodami šnekových odšťavovačov sú: vyššia cena, dlhší čas odšťavovania a komplikovanejšie čistenie.Odšťavovač
Odšťavovač je tradičné zariadenie používané na získavanie šťavy z ovocia a zeleniny. Hoci má silného konkurenta v podobe šnekového odšťavovača , stále patrí medzi najčastejšie vyberané kuchynské spotrebiče. Toto zariadenie je ľahko dostupné a relatívne lacné – vhodné pre ľudí, ktorí začínajú svoje dobrodružstvo so zdravým stravovaním.Ako funguje odšťavovač?
Základom fungovania klasického odšťavovača je sito - rotujúce veľmi vysokou rýchlosťou (aj až 1200 otáčok za minútu). Hodené produkty sa opatrne strúhajú – kým nevytvoria polotekutú hmotu. Hmota sa pritlačí na steny sita a šťava v nej obsiahnutá sa vypustí do nádoby, ktorá je na to určená. Takto získaná šťava je čistejšia, delaminuje sa a na jej povrchu sa usadzuje charakteristická pena.Výhody a nevýhody odšťavovača
Hlavnou výhodou odšťavovača oproti odšťavovaču je nižšia cena, čo z neho robí prístroj do každého rozpočtu. Veľkým plusom je aj rýchle tempo práce, ktoré vám umožní získať porciu šťavy už za pár desiatok sekúnd, ako aj jednoduchá demontáž a čistenie.Za zmienku však stojí, že šťava produkovaná odšťavovačom je vysoko prevzdušnená, čo znamená, že obsahuje menej nutričných hodnôt a jej trvanlivosť je veľmi krátka.