Sous Vide krkovička: Ako pripraviť dokonale jemné a šťavnaté bravčové mäso
Sous Vide je ideálnym spôsobom, ako z bravčového mäsa dostať maximum chuti a šťavy. Táto metóda varenia zaručuje jemnú textúru a rovnomerné prepečenie mäsa, čo je pre krkovičku veľmi dôležité.
Nasledujte tento podrobný recept, ktorý vám pomôže pripraviť dokonalé jedlo a sous vide krkovička sa tak dostane na profesionálnu úroveň.
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky (bez kostí a v prípade potreby očistené od väčších blán)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- podľa chuti 4 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica dijonskej horčice (voliteľne)
Postup:
Ak Sous Vide nemáte, môžete zakúpiť tu: Sous Vide
Predhrejte Sous vide na 57°C (135°F) a pripravte si hrniec s vodou. Krkovičku očistite od väčších blán a nakrájajte na rovnaké kúsky (približne 2-3 cm hrúbky). Osušte mäso papierovou utierkou a jemne ho okoreňte soľou a čiernym korením. Do vakuového sáčka vložte kúsky krkovičky, pretlačený cesnak, rozmarín, tymián, olivový olej a dijonskú horčicu (ak ju máte radi, môžete použiť aj klasickú). Rozložte ingrediencie rovnomerne v sáčku a následne ho vakuujte a uzavrite.
Ak Vákuovačku nemáte, môžete zakúpiť tu: Vákuovačka
Vložte vakuovaný sáčok s mäsom do vody a varte počas 4 až 6 hodín (podľa preferovanej konzistencie mäsa). Po uplynutí času vyberte sáčok z vody a nechajte ho na chvíľu odpočinúť. Potom sáčok rozstrihnite a mäso preložte na tanier. Pre optimálny vzhľad a chuť mäso pred podávaním opečte na panvici s rozpáleným olejom alebo na grile po dobu 1-2 minút na každej strane, aby sa vytvorila pekná zlatohnedá kôrka.
Sous Vide krkovička sa môže podávať s obľúbenou prílohou, ako sú knedlo vepřo zelo, zemiaková kaša, pečené zemiaky, ryža alebo šalát. Taktiež môžete vytvoriť chutnú omáčku z časti tekutiny čo zostala vo vakuovom sáčku po varení. Stačí tekutinu preliať do malej panvice, pridať trochu masla alebo smotany a nechať zredukovať na žiaducu hustotu.
Tipy a triky:
-
Aby ste dosiahli ešte jemnejšiu a vláčnejšiu textúru mäsa, môžete krkovičku variť až 8 hodín. V tomto prípade však už môže byť mäso až príliš mäkké, čo nie každému vyhovuje.
-
Suvidované mäso môžete po varení uložiť do chladničky až na 3 dni. Pred podávaním ho len opäť ohrejte vo vode, aby bolo teplé a následne opečte na panvici alebo na grile.
-
Môžete experimentovať s bylinkami a korením podľa vlastnej chuti. Skúste napríklad pridať do vakuového sáčka bobkový list, šalviu alebo kôpor.
Sous Vide je metóda, ktorá si získava čoraz viac fanúšikov vďaka svojej jednoduchosti a vynikajúcim výsledkom. Pokiaľ ešte nemáte skúsenosti so suvidovaním, odporúčame vám vyskúšať tento recept a presvedčiť sa o jeho kvalitách na vlastné oči.